Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní park Nyanga – malá Anglie

Jen málokterá z oblastí jižní Afriky se svou krásou může rovnat Národnímu parku Nyanga na severovýchodě Zimbabwe. Rozkládá se na ploše 47 tisíc kilometrů čtverečních v jedné z nejhezčích afrických scenérií. Krajina připomíná spíše Anglii nebo Skotsko, je totiž plná zeleně, horských pastvin, luk, vodopádů a řek, což pro Afriku není zrovna typické.

Národní park Nyanga byl založen roku 1926 a stal se tak jedním z prvních národních parků v Zimbabwe. Spadá pod horské pásmo nazývané Východní vysočina, které se táhne směrem na sever i na jih od města Mutare, jež se nachází 260km jihovýchodně od zimbabwského hlavního města Harare. Nyanga je tvořen krajinou bohatě porostlou lesy, která je ve všech ročních obdobích smaragdově zelená. Na severním konci Východní vysočiny vévodí parku hora Inyangani dosahující nadmořské výšky 2592 metrů, která je nejvyšší horou Zimbabwe. Celá oblast je hojně zavodněným územím a najdete na ní hory i pláně. Na mnoha místech je krajina posetá hladkými kupolovitými skalami, kterým se zde říká Gomo.

NP Nyanga

Na mnoha místech se vyskytují borovice, ale i řada dalších různorodých původních stromů, které hlavně na jaře vytváří jedinečnou přehlídku barev. Listy mohutných stromů „msasa“ se pyšní pestrou škálou barev, od bronzové, přes červenou, žlutou, okrovou až k zelené. K zástupcům bohaté flóry patří také endemická aloe inyangensis, která se vyskytuje zejména ve vyšších a chladnějších polohách.

Národní park Nyanga proslul svými křišťálově čistými bystřinami, v nichž se daří pstruhům a pak také vodopády. K těm nejznámějším patří vodopády na řece Pungwe, která je největší řekou v oblasti. Voda se zde řítí přes hranu srázu a spadá do hloubky 240 metrů. Dopadá na dno dlouhé a zalesněné Pungwské soutěsky. Neméně krásné jsou nedaleké vodopády Mtarazi, které na první pohled vypadají jako tenká stříbřitá stuha. Padají ve dvou částech ze žulových útesů do hloubky úctyhodných 760 metrů a končí v deštném pralese v údolí řeky Honge. Jde údajně o pátý nejvyšší vodopád světa.

NP Nyanga

Nyanga je parkem oplývajícím opravdu nádhernou a jedinečnou přírodou. Daří se v něm početným druhům divoce žijících zvířat. Mezi největší zástupce rodu savců patří kudu, pakůň a voduška jelenovitá, ale žije zde i bahnivec jižní, chocholatka nebo kočkodan diadémový. Rozsáhlá je také ptačí říše, z početných ptačích druhů můžeme jmenovat například vzácnou čagru hnědohlavou a půvabného zářivě zbarveného tigona, který obývá lesnatá území.

S městečkem Mutare je Nyanga spojena asfaltovou silnicí. Park je však protkán řadou štěrkových silniček, které vedou na různá vyhlídková místa, k vodopádům a vodním nádržím. Nejkrásnější výhled na krajinu se nabízí z místa zvaného World´s View. Narazit můžete také na dávné kamenné stavby pocházející z 15. až 17. století, vidět do země zapuštěné ohrady nebo chlévy pro dobytek. Do dnešních dní zde zůstaly stát četná opevnění a tarasy, jež před mnoha a mnoha lety, v době železné vybudovali dávní obyvatelé těchto končin. Po dobře značené pěší stezce je možné vystoupat na vrcholek hory Inyangani, odkud se rovněž naskýtá úchvatný rozhled. Pro cestování národním parkem postačí osobní auto, není potřeba terénní vůz. Problémy mohou nastat pouze po deštích.

NP Nyanga

Pokud se vydáte do Národního parku Nyanga, máte možnost se ubytovat ve dvou penzionech nabízejících pět a osm lůžek. Také se zde nachází dvě tábořiště pro stanování a obytné přívěsy. V oblasti je i několik hotelů, z nichž asi nejluxusnější ubytování poskytuje Trout Black Inn, k němuž patří pstruhové jezírko a golfové hřiště. V obci Nyanga se dají koupit potraviny a nejrůznější potřebné věci.

Park Nyanga se rozkládá v nadmořské výšce mezi 1800 a 2592 metry, panuje zde mírné podnebí. Počasí je zde oproti jiným částem Afriky podstatně chladnější a vane zde čerstvý horský vzduch. Ve vyšších polohách se často vyskytují mlhy a také dost prší. Nejteplejším měsícem je říjen, nejchladnějším pak květen. Maximální teploty v létě mohou dosáhnout 26 stupňů Celsia a minimální teploty v zimě mohou klesat až k -3 stupňům Celsia. Úžasná příroda propojená s místním folklorem vytváří dokonalé podmínky k relaxaci a odpočinku. Návštěva Národního parku Nyanga je doporučována v kteroukoliv roční dobu.

- jap -

Článek byl zobrazen 5 361 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko