Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní park Mana Pools

Národní park Mana Pools rozkládající se severovýchodně od jezera Kariba je jednou z posledních afrických oblastí, kde zažijete skutečnou divočinu. Tento park o rozloze 6796 kilometrů čtverečních je pro svou jedinečnou krásu a výjimečnost od roku 1984 zapsán na Seznamu světového přírodního dědictví UNESCO.

Mana Pools byl národním parkem vyhlášen v roce 1963 a v současnosti je součástí velké oblasti Parks Wildlife Estate, ve které je spojeno několik parků dohromady. Jeho územím protéká řeka Zambezi, která teče nejprve k severu a pak se obrací k západu, kde v rovinách vytváří meandry. Během několika tisíců let změnila řeka Zambezi svůj tok a památkou na původní tok jsou dnes čtyři velká jezera. Právě podle nich byl národní park pojmenován, název „mana“ znamená v jazyce Shona „čtyři“. Záplavové vody Zambezi tu po staletí zanechávají bohaté nánosy nivní půdy, ve které se velmi dobře daří travinám, akáciím a dalším rostlinám. Klikatý tok řeky vytvořil mělké prohlubně a ramena, v nichž se nahromadí voda, která zde následně zůstane i přes dlouhé suché období. Přes 2000 kilometrů čtverečních území parku je pravidelně řekou Zambezi zaplavováno. 

Právě vláha a výživná vegetace přitahuje do národního parku značné množství zvěře. Největší koncentrace zvířat se zde nachází v horkých suchých týdnech těsně před začátkem dešťů v listopadu. Vyprahlá a hladová zvířata sem sestupují po tisících z vysokých poloh ve svazích nad řekou Zambezi. Dobře vědí, že právě tady si pochutnají na bujně rostoucí pastvě vyskytující se na poříčních terasách. Na pláních se shromažďují velká stáda slonů. Celkem se jich zde vyskytuje až 12 tisíc, což je největší koncentrace těchto zvířat na světě. Kromě těchto mohutných savců sem přichází nesmírně početná stáda buvolů, zeber a antilop mnoha druhů včetně vzácné nyaly. Vyskytuje se zde dokonce i vzácný nosorožec dvourohý (černý).

Velká koncentrace kopytníků do Mana Pools samozřejmě přitahuje také masožravce, pro něž jsou žíznivá zvířata snadnou kořistí. V hojných počtech sem táhnou lvi, levharti, hyeny a psi hyenovití. K obyvatelům národního parku neodmyslitelně patří také paviáni, kteří jsou ke spatření téměř všude. Mana Pools je domovem i pro hrochy, dalo by se dokonce říct, že je takovým hroším rájem. V říčních ramenech se vyskytují krokodýli. Hojné a přitažlivé je také místní ptactvo, žije zde přes 350 druhů ptáků – jde převážně o směsici lesních a vodních druhů. Při troše štěstí můžete zahlédnout barevné vlhy, lovící orly, rybaříky, volavky, čápy a řadu dalších ptačích krasavců.

Řeka Zambezi je snem pro každého rybáře, v jejích vodách žije sumec, cejn, binga tygří, vundu a další druhy. Vzhledem k výskytu hrochů a krokodýlů je třeba být při rybolovu velmi opatrní a rozhodně není doporučováno se ve zdejších vodách koupat. Díky své kráse a divokosti je NP Mana Pools významnou přírodní památkou a skvostem Afriky. Je jedním z nejpopulárnějších zimbabwských parků. Mezi jednotlivými parky nejsou vymezeny žádné hranice a zvířata tak mají možnost se volně pohybovat. 

Pokud byste chtěli park navštívit, nejvhodnější dobou je období sucha, které trvá od června do října. Od listopadu až do dubna pak nastává období dešťů a to je většina cest uzavřená a tím pádem i nepřístupná. Návštěva NP Mona Pools je vhodná jak pro jednodenní, tak i nocující návštěvníky. Na břehu řeky byly vybudovány dva příjemné samoobslužné penziony, které nabízí postele pro osm lidí. Hlavním tábořištěm pro obytné přívěsy je Nyamepi, ale nachází se zde také tři od sebe dost vzdálená tábořiště a rybářský tábor Nyamuonba. Národním parkem Mona Pools vede několik pěších stezek a také tudy prochází řada silniček, které jsou vhodné pro pozorování zvěře. Přestože mají místy dosti nerovný povrch, poradí si s nimi i běžné osobní auto. Terénní vůz v těchto podmínkách ovšem samozřejmě není k zahození. Počet návštěvníků, kteří jsou do parku autem vpuštěni, je omezen. Než se vydáte na cestu, je dobré si ověřit, jestli vám bude vstup umožněn. 

- jap - 

Předchozí články ze Zimbabwe:
Národní park Hwange

Článek byl zobrazen 4 460 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko